Pikáns krémleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, botmixer, kés, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tepsi, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db kanadai sütőtök
1 maréknyi pirított tökmag
1 kis doboz főzőtejszín
1 szál sárgarépa
1 db burgonya
kevés tökmagolaj
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint szárított chilipaprika
ízlés szerint méz

Elkészítés:

1. A sütőtököt feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem. A laposabb darabokra, amikről nem folyik le, mézet csorgatok és a szárított erős paprikából morzsolok rájuk ízlés szerint (mi egy kisujjnyi paprikának nagyjából a felét használjuk), majd forró sütőben addig sütöm, míg a teteje barnulni kezd.

2. A felkockázott burgonyából és répából kevés vízzel, sóval, borssal (vagy ízfokozó nélküli ételízesítővel) alaplevet főzök. Ha a zöldségek megpuhultak, a megsült tököt alaposan kikaparom a héjából és hozzáadom az alapléhez. (Korrigálhatok az arányokon, ha az alaplé és zöldségek felét előbb kiveszem, és csak akkor adom újra hozzá, ha szükségesnek ítélem).

3. Botmixerrel alaposan pürésítem, figyelve, hogy a csípős paprika darabjait is elaprítsam, majd sóval, borssal, mézzel, frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. Az ízeket a véglegesnél karakteresebbre állítsuk be, mert a tejszín lágyítja majd az összhatást!

4. Adagoljuk a leveshez a főzőtejszínt a nekünk tetsző állag eléréséig (mi sűrűbben szeretjük, ezért csak egy deciliter tejszínt használunk, de készíthetitek hígabbra is) és hagyjuk a tűzön míg felrottyan. Ha levettük a tűzről, reszeljünk még bele szerecsendiót, mert ekkor már jobban megmarad az aromája.

5. Tálaláskor csorgassunk rá tökmagolajat, és/vagy szórjuk meg frissen pirított tökmaggal, kínáljunk mellé frissen sült, vagy pirított ciabattát.

Ha szeretnétek belőle eltenni az év azon szomorú hónapjaira, amikor a sütőtöknek nincs szezonja, vagy csak olyan napokra, amikor nincs idő hosszan főzőcskézni, mégis valami finomat tennétek az asztalra, könnyedén le is fagyaszthatjátok! Ehhez álljatok meg annál a lépésnél, amikor pürésítettétek és fűszereztétek. Ekkor hűtsétek ki, tegyétek dobozba és mehet a fagyasztóba. Felengedés után forrósítsátok, adjátok hozzá a tejszínt, és kész is.
Krémesen lágy, forró és csodás a színe… Ebben a sütőtök krémlevesben a természet legjava egyesül, hogy feltöltsön minket a hideg napokon. A csípős paprika energetizál és erősíti immunrendszerünket. A szerecsendió élénkíti, frissíti a keringést, nem véletlen, hogy évezredek óta ismert, mint afrodiziákum. A méz, mint a virágzó természet esszenciája, telis-tele van nyomelemekkel. Ráadásul tálaláskor még megbolondíthatjuk néhány illatozó tökmaggal és annak olajával, ami tele van vassal, kalciummal és nekünk, nőknek ajánlott, de a férfiaknak egyenesen kötelező lenne gyakran fogyasztani. És ha mindez nem lenne elég, csak nézzük néhány másodpercig… Az erős narancssárga szín biztosan jókedvre derít!