Pikáns krémleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőtököt feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem. A laposabb darabokra, amikről nem folyik le, mézet csorgatok és a szárított erős paprikából morzsolok rájuk ízlés szerint (mi egy kisujjnyi paprikának nagyjából a felét használjuk), majd forró sütőben addig sütöm, míg a teteje barnulni kezd.
2. A felkockázott burgonyából és répából kevés vízzel, sóval, borssal (vagy ízfokozó nélküli ételízesítővel) alaplevet főzök. Ha a zöldségek megpuhultak, a megsült tököt alaposan kikaparom a héjából és hozzáadom az alapléhez. (Korrigálhatok az arányokon, ha az alaplé és zöldségek felét előbb kiveszem, és csak akkor adom újra hozzá, ha szükségesnek ítélem).
3. Botmixerrel alaposan pürésítem, figyelve, hogy a csípős paprika darabjait is elaprítsam, majd sóval, borssal, mézzel, frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. Az ízeket a véglegesnél karakteresebbre állítsuk be, mert a tejszín lágyítja majd az összhatást!
4. Adagoljuk a leveshez a főzőtejszínt a nekünk tetsző állag eléréséig (mi sűrűbben szeretjük, ezért csak egy deciliter tejszínt használunk, de készíthetitek hígabbra is) és hagyjuk a tűzön míg felrottyan. Ha levettük a tűzről, reszeljünk még bele szerecsendiót, mert ekkor már jobban megmarad az aromája.
5. Tálaláskor csorgassunk rá tökmagolajat, és/vagy szórjuk meg frissen pirított tökmaggal, kínáljunk mellé frissen sült, vagy pirított ciabattát.