Brokkolileves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, kés, serpenyő, szűrő, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg brokkoli
1 maréknyi hámozott, szeletelt mandula
1 dl tejszín
10 dl leszűrt csirkehúsleves
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az olajon megpárolom a finomra vágott hagymát, rádobom a meghámozott és felszeletelt brokkoliszárakat.

2. Kevés levest ráöntve fedő alatt párolom, majd beleteszem a brokkolirózsákat is.

3. Fűszerezem, felöntöm a maradék levessel és a brokkoli puhulásáig főzöm.

4. Néhány brokkolirózsát kiveszek és félreteszek a tálaláshoz, a levest pedig a tejszínnel együtt pürésítem.

5. A mandulát zsiradék nélkül aranyszínűre pirítom (vigyázok, hogy ne égjen meg) és tálaláskor a levesre szórom.

Csirkealaplé

1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.