Krumplifőzelék Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, rántás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg konyhakész, kockára vágott burgonya
3 evőkanál tejföl
3 db babérlevél
másfél teáskanál majoránna
ízlés szerint só
igény szerint olaj
igény szerint liszt
igény szerint tej

Elkészítés:

1. Önts a krumplira annyi vizet, hogy ellepje, add hozzá a sót, a majoránnát és a babérlevelet, és főzd puhára. Majd vedd ki belőle a babérlevelet és dobd el.

2. Készíts vékony rántást pirospaprika nélkül. Hideg vízzel (esetleg tejjel) öntsd fel, és kézi habverővel keverd simára.

3. Állandó keverés mellett öntsd a krumplira és lassú tűzön, kevergetve forrald fel. A végén keverd hozzá a tejfölt. A tejföllel már nem kell főzni.

Készítheted a főzeléket olaj nélkül is. Ebben az esetben max. 2 evőkanál liszttel készíts habarást (vízzel, vagy kevés tejjel keverd a lisztet csomómentesre, és amíg még elég sűrű, csak tejfölt adj hozzá. Addig hígítsd, amíg jó folyós nem lesz.) Ezzel a habarással csak egy keveset kell forralni.