SÜTŐTÖKÖS SÜTI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, szita, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, habverés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás
Adag: 1 tepsi
vagy
Elkészítés:
1. A sütőtököt felvágom, kimagozom, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem kb. 90 percre. Amikor megsült, félrerakom hűlni.
2. A lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és a sót elkeverem egy tálban. A vajat és a porcukrot egy magasabb falú edényben habverővel habosra keverem.
3. Hozzáadom az előzőleg már jól összetört sütőtökpürét, a tojást és a vaníliás cukrot, habverővel összedolgozom az egészet. Fokozatosan hozzáadom a lisztes keveréket.
4. Amikor már jól összeállt a tészta, sütőpapírral kibélelt tepsibe adagolom, kb. egy evőkanálnyi gombócokat szaggatok egymástól 2-3 cm-re.
5. 180 fokos (gázsütő 3-as fokozat), előmelegített sütőbe teszem, kb. 15-18 perc alatt készre sütöm.
6. A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verem, hozzáadom az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverem, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön, akkor jó, ha megáll a keverőn.
Egy zacskóba kanalazom, aminek a sarkát kivágom, és gyors mozdulatokkal feldíszítem a sütiket.