Articsóka krémleves grillezett fésűkagylóval és pármai sonkával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága

Eszközök: citromnyomó, fazék, kés, keverőtál, papírtörlő, serpenyő, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, párolás, pirítás, préselés, sütés, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db fésűkagyló
8 db articsóka
6 szelet pármai sonka
1 kis csokor finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál balzsamecet
20 dl csirkealaplé
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
2 db citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
5 dkg fehérkenyér
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sonkaszeleteket sütőlemezre rendezzük, és 90 fokra előmelegített sütőben kb. 120 perc alatt „ízletes-ropogósra” szárítjuk. A kenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és a sonkával egyidejűleg a sütőben szintén megpirítjuk.

2. Az articsókáról a külső kemény leveleket leválasztjuk, az összes tövisét kivágjuk, a puha, világoszöld húsos belső részét hosszában kettévágjuk, és felhasználásig citromos vízbe tesszük, hogy elkerüljük az oxidációt, azaz, hogy ne barnuljon meg.

3. A hagymát és a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk. Egy közepes nagyságú lábosban 3 evőkanál olívaolaj és a vaj felforrósított elegyén a fokhagymával, valamint a leszűrt articsókával megpirítjuk, majd lassú tűzön 5 percig pároljuk, végül felöntjük a csirkealaplével, 2 csipet sóval ízesítjük, és a forrástól számítva, kis lángon, 60 percig főzzük.

4. A kész levest konyhai robotgépben pürésítjük, sűrű szitán vagy kínai szűrőn átszűrjük, és a világoszöld, bársonyos simaságú levet melegen tartjuk.

5. A kagylók héjából kiemeljük a húsukat, megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, megsózzuk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és serpenyőben oldalanként 1,5 percig sütjük.

6. A tányérba kimert leves tetején elrendezzük a betéteket: a középre helyezett fésűkagylót az olívaolajjal és a balzsamecettel körbelocsoljuk, a pirított kenyérkockákkal meg a petrezselyemmel megszórjuk, a ropogós sonkaszeletekkel tálaljuk.

Csirkealaplé

1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.