Articsóka krémleves grillezett fésűkagylóval és pármai sonkával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sonkaszeleteket sütőlemezre rendezzük, és 90 fokra előmelegített sütőben kb. 120 perc alatt „ízletes-ropogósra” szárítjuk. A kenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és a sonkával egyidejűleg a sütőben szintén megpirítjuk.
2. Az articsókáról a külső kemény leveleket leválasztjuk, az összes tövisét kivágjuk, a puha, világoszöld húsos belső részét hosszában kettévágjuk, és felhasználásig citromos vízbe tesszük, hogy elkerüljük az oxidációt, azaz, hogy ne barnuljon meg.
3. A hagymát és a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk. Egy közepes nagyságú lábosban 3 evőkanál olívaolaj és a vaj felforrósított elegyén a fokhagymával, valamint a leszűrt articsókával megpirítjuk, majd lassú tűzön 5 percig pároljuk, végül felöntjük a csirkealaplével, 2 csipet sóval ízesítjük, és a forrástól számítva, kis lángon, 60 percig főzzük.
4. A kész levest konyhai robotgépben pürésítjük, sűrű szitán vagy kínai szűrőn átszűrjük, és a világoszöld, bársonyos simaságú levet melegen tartjuk.
5. A kagylók héjából kiemeljük a húsukat, megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, megsózzuk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és serpenyőben oldalanként 1,5 percig sütjük.
6. A tányérba kimert leves tetején elrendezzük a betéteket: a középre helyezett fésűkagylót az olívaolajjal és a balzsamecettel körbelocsoljuk, a pirított kenyérkockákkal meg a petrezselyemmel megszórjuk, a ropogós sonkaszeletekkel tálaljuk.
Csirkealaplé
1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.