Polenta erdeigomba-mártással Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, pirítás, sütés, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Öntsük a tejet és a vizet egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a sót és forraljuk fel. Hosszú nyelű fakanállal folyamatosan kevergessük, miközben lassan beleszórjuk a polentát. Amikor a massza besűrűsödött és kisimult, csökkentsük a lángot, hogy csak gyengén forrjon és főzzük 20 percig, időnként megkeverve.
2. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat és a gorgonzolát. A polentát kanalazzuk át lapos tálba és simítsuk el a felszínét.
3. A polentát hagyjuk állni, amíg megszilárdul, majd vágjuk cikkelyekre.
4. Közben készítsük el a mártást. A vargányát áztassuk be forró vízbe 15 percre. Szűrjük le, de a levét ne öntsük ki. A vargányát vágjuk finomra, az áztatóvizet szűrjük át konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőn.
5. Olvasszuk meg a vajat egy kicsi lábasban. Pirítsuk rajta a vágott friss gombát körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a bort, a vargányát és átszűrt áztatólevét, valamint a szárított kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 2 percig. Keverjük bele a mascarponét és főzzük néhány percig, amíg térfogata a kétharmadára csökken. Tegyük félre hűlni.
6. Forrósítsunk fel egy bordázott grillező tepsit vagy grillsütőt, és süssük a polentát ropogósra. Kenjük be olvasztott vajjal és tálaljuk a mártással. Friss kakukkfűvel díszítsük.