Kelkáposztaleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, lábas, reszelő, sütő, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy magas falú serpenyőben közepes tűzön az olajat felmelegítjük. A fokhagymát 2-3 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát és megfonnyasztjuk.
2. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, és 40 percig főzzük.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).
4. A pirított kenyereket (a legjobb, ha egynapos kenyérből készítjük) tűzálló csészébe tesszük, megszórjuk parmezánnal, és a levest rákanalazzuk.
5. A leveses csészéket sütőlemezre rakjuk és a sütőben 10 percig pirítjuk. Forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.