Kelkáposztaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, lábas, reszelő, sütő, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg összevágott kelkáposzta
8 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
4 szelet pirítós
10 dl zöldségleves
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy magas falú serpenyőben közepes tűzön az olajat felmelegítjük. A fokhagymát 2-3 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát és megfonnyasztjuk.

2. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, és 40 percig főzzük.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

4. A pirított kenyereket (a legjobb, ha egynapos kenyérből készítjük) tűzálló csészébe tesszük, megszórjuk parmezánnal, és a levest rákanalazzuk.

5. A leveses csészéket sütőlemezre rakjuk és a sütőben 10 percig pirítjuk. Forrón tálaljuk.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.