Spenótfelfújt Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  tapasztalatot kíván  olcsó
Eszközök: habverő, keverőtál, lábas, reszelő, séfkés, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, habverés, kikeverés, rántás, sütés, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojás
100 dkg spenót
2 evőkanál vajas rántás
2 dkg vaj
2 dl tejszín
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint szerecsendió
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint szódabikarbóna

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, forró vízben, amelybe sót és késhegynyi szódabikarbónát is tettünk, 5 percig főzzük, majd jól lecsurgatjuk és apróra vagdaljuk. Összekeverjük a tejszínnel, a rántással, a sajttal és a tojások sárgájával. Sózzuk, fűszerezzük, végül beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéét. Vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba öntjük és forró sütőben, közepes hőfokon addig sütjük, amíg a belseje is megszilárdul (tűpróba). Tortaként szeletelve tálaljuk.

A felfújtak és esetenként a pástétomok gőzben-sütése a következőképpen történik: egy tepsibe egy ujjnyi vizet öntünk és a sütőbe tesszük. A sütőt 120-130 C fokra felfűtjük, majd a vizes tepsibe beleállítjuk a tűzálló edényben lévő sütnivalót. A felfújt mennyiségétől függően 30-40 percig gőzöljük.