Citromos sütőtöktorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, szita, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma (24 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sütőtök
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 csipet só
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál reszelt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
¾ dl tej
12 dkg vaj
18 dkg méz
2 nagyobb tojás
12 dkg zabpehely
22 dkg liszt
A krémhez:
2 evőkanál citromlé
18 dkg porcukor
15 dkg tejszínkrémsajt

Elkészítés:

1. A meghámozott sütőtököt kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, villával összetörjük.

2. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és liszttel behintünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.

3. Tálba szitáljuk a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk a zabpelyhet is.

4. Egy másik tálban robotgéppel (közepes fokozaton) habosra keverjük a puha vajat a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket külön-külön jól kikeverjük.

5. A krémbe alacsony fokozaton, felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat, a sütőtökpürét és a tejet.

6. A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 45-55 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 10 percig a formában hagyjuk, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.

7. A krémhez robotgéppel (közepes fokozaton) habosra keverjük a natúr tejszínkrémsajtot a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Annyi citromlevet adunk hozzá, hogy jól kenhető krémet kapjunk. A kihűlt torta tetejére halmozzuk.