Pacalleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg pacal
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál só
3 dl zöldségleves
4 db negyedelt paradicsom
1 db kockára vágott zellergumó
1 kisebb darabolt póréhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
20 dl víz
10 dkg zöldbab
igény szerint margarin

vagy

igény szerint vaj
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A pacalt lemossuk és csíkokra vágjuk, majd a vízben átforraljuk, és az egészet leszűrjük.

2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a vörös- és a fokhagymát, hozzáadjuk a lecsepegtetett pacalt. Tovább pároljuk a póréhagymával, zellerrel és a paradicsommal.

3. Felöntjük a borral és a zöldséglevessel, majd a zöldbabbal együtt, kb. 60 percig fedő alatt főni hagyjuk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Frissen reszelt parmezánnal és fokhagymás kenyérrel tálaljuk.

A nem előfőzött pacalt sós, babérleveles, hagymás, fokhagymás, citromos vízben 30-40 percig abáljuk. Szükség esetén az eljárást friss abalével megismételjük.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.