Pacalleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A pacalt lemossuk és csíkokra vágjuk, majd a vízben átforraljuk, és az egészet leszűrjük.
2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a vörös- és a fokhagymát, hozzáadjuk a lecsepegtetett pacalt. Tovább pároljuk a póréhagymával, zellerrel és a paradicsommal.
3. Felöntjük a borral és a zöldséglevessel, majd a zöldbabbal együtt, kb. 60 percig fedő alatt főni hagyjuk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Frissen reszelt parmezánnal és fokhagymás kenyérrel tálaljuk.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.