TEJKARAMELLA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fakanál, konyhai mérleg, lábas, tepsi, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, karamellizálás, szikkasztás
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl tej
4 dl tejszín
50 dkg kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
A kikenéshez:
igény szerint napraforgóolaj
Elkészítés:
1. Anya egy lábosba öntötte a hozzávalókat, majd időnként megkeverve, alacsony hőfokon főzni kezdte egészen addig, amíg világosbarna színű lett, és kiállta a vízpróbát.
2. Olajjal kikent tepsibe öntötte, hagyta megszilárdulni, majd felszeletelte.
Vízpróba: tölts meg egy poharat hideg vízzel és cseppents bele a karamellából. Ha golyócskaként ér az aljára, akkor jó. Simítsd egy tepsibe, és pár óra szikkadás után felkockázhatod.
Ha vajkaramellát szeretnél készíteni, akkor a karamellizálódás megindulása után adj hozzá vajat.