MÉZES-MOGYORÓS BATYU Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, mozsár, nyújtófa, reszelő, sütő, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hűtés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, törés

Adag: 1 tortaforma (24 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet só
2 evőkanál olívaolaj
4 dkg kristálycukor
1 db tojás
13 dkg liszt
A töltelékhez:
6 dkg méz
5 dkg durvára vágott mogyoró
1 evőkanál reszelt citromhéj
6 dkg vaj
2 evőkanál mandula
5 dkg mogyorós puszedli

Elkészítés:

1. Tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Belekeverjük a tojást és az olajat. Sima tésztává gyúrjuk. 30 percre a hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A töltelékhez lábosban összekeverjük a mézet, az összemorzsolt mogyorós puszedlit, a szálasra vágott mandulát, a mogyorót, a vajat és a reszelt citromhéjat. Kis lángon, fakanállal állandóan keverve 3 percig főzzük.

3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 30 cm-es körré nyújtjuk. Beletesszük egy 24 cm-es formába úgy, hogy a szélei túllógjanak.

4. Megtöltjük a mézes-mogyorós töltelékkel, a lelógó széleket ráhajtjuk, majd 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen fogyasztjuk.