Fahéjas-tejszínhabos ünnepi torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, spatula, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás/rétegezés, sütés

Adag: 1 egész (16 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és fél dl tejszín
1 evőkanál őrölt fahéj
21 dkg finomliszt
1 db tojás
10 dkg kristálycukor
17 dkg puha margarin
ízlés szerint kakaópor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt (5. fokozat, 190 fok). Pergamenpapírból kivágunk kilenc 20 cm átmérőjű kört, úgy hogy először egy sütőpapírra megfelelő méretű tortaforma segítségével kört rajzolunk, majd egymásra teszünk 9 lapot, összefogjuk és a rajz alapján ollóval egyszerre vágjuk ki a köröket.

2. Egy nagy tálban összevegyítjük a margarint, a cukrot, a fahéjat, a tojást 15 dkg liszttel, és robotgéppel addig keverjük, míg könnyű, levegős lesz (kb. 3 perc). Ezután a masszába keverjük a maradék lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk.

3. Vizes ruhával megnedvesítünk egy nagy (vagy két kisebb) sütőlemezt. Ráhelyezünk két sütőpapírkört a nagyra (vagy egyet-egyet a két kicsire). Széles, lapos késsel 4 evőkanálnyi tésztát simítunk vékony rétegben a papírmintákra.

4. A lapokat addig sütjük, amíg a szélük kissé megbarnul (6-8 perc). A sütőlemezt (sütőlemezeket) fémrácsra helyezzük, és a tésztát 5 percig hűlni hagyjuk, majd tortalapáttal óvatosan átemeljük a fémrácsra – a sütőpapírral együtt -, hogy teljesen kihűljön.

5. Ha a sütőlemez kihűlt, megkenjük az újabb sütőpapírköröket a tésztával. A sütést addig ismételjük, amíg a tészta elfogy – ebből a mennyiségből 9 tortalapunk lesz. Ha nem azonnal állítjuk össze a tortát, a kihűlt lapokat óvatosan tányérra rakjuk, és szorosan lefedve száraz, hűvös helyen tároljuk.

6. Jó néhány órával a tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt.

7. Óvatosan lehúzzuk az egyik tortalapról a sütőpapírt, és a lapot tálra tesszük, majd megkenjük a habbal, erre újabb lap és habréteg kerül. Ezt ismételjük, amíg az összes lap el nem fogy. A torta tetején tejszínhab legyen.

8. A felső tejszínhabréteget megszórjuk kakaóporral. Egy késpenge tompa felével előrajzolhatjuk a szeleteket.

9. A tortát legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a lapok kissé megpuhuljanak, és könnyebb legyen a szeletelés.

E látványos ünnepi torta másik változatában fahéj helyett gyömbért használhatunk ízesítőként. Ekkor az alaptésztát a fahéj helyett 1 evőkanál őrölt gyömbérrel készítjük, s a torta díszítésekor elhagyjuk a kakaóport, helyette finomra vágott kandírozott gyömbért szórunk a tejszínhabra.