DREZDAI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, reszelés, gyalulás, sütés, törés

Adag: 1 tepsi (2 rúd)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg durvára vágott mandula
1 db reszelt héja citrom
50 dkg mazsola
1 kiskanál só
15 dkg kristálycukor
100 dkg finomliszt
37 és fél dkg margarin
2 és fél dl tej
1 evőkanál kristálycukor
5 dkg élesztő
A tetejére:
12 és fél dkg margarin
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt az 1 evőkanál cukorral cukrozott tejben felfuttatjuk, majd a puha margarinnal, a liszttel, a kristálycukorral és a sóval összegyúrjuk.

2. A megkelesztett élesztőt beledolgozzuk és 60 percig kelni hagyjuk.

3. Ezután a durvára tört mandulát, a cukrozott citrom- és narancshéjat, a (lehetőelg többféle) mazsolát meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk, átgyúrjuk, majd duplájára kelesztjük.

4. Ebből a tésztából két rúdat formálunk, ezeket a margarinnal kikent tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal kb. 60 percig sütjük.

5. Még melegen tetejüket a megolvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.