Joghurtos kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: dagasztás, formázás, kikeverés, sütés, szitálás

Adag: 1 cipó

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és ¼ dl natúr joghurt
1 db elhabart tojás
1 teáskanál só
1 evőkanál finomított kristálycukor
1 teáskanál nátron
2 teáskanál sütőpor
30 dkg liszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

Elkészítés:

1. Egy sütőlapot kivajazunk és megszórjuk liszttel.

2. A lisztet, a sütőport, a nátront, a cukrot és a sót nagy tálba szitáljuk.

3. A tojást és a joghurtot összevegyítjük, és a száraz hozzávalókhoz adjuk (1. kép). Mindezt jól összedolgozzuk (2. kép), hogy lágy, ragacsos tésztát kapjunk.

4. A tésztát belisztezett deszkán néhány percig dagasztjuk, és kerek, kb.

5 cm magas cipóvá formázzuk.

5. A cipót az előkészített sütőlemezre helyezzük, és a tetejét kereszt alakban bevágjuk (3. kép).

6. A kész kenyeret 190 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Rácsra helyezve hűlni hagyjuk és felszeletelve tálaljuk.

A száraz hozzávalókhoz a 2. munkafázisban adhatunk még 12 dkg mazsolát is.