Csokoládés vajkrém Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, főzés, gőzölés, hűtés, kikeverés, tojás szétválasztása

Adag: 1 adag (50 dkg)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
1 és ¼ dl víz
15 dkg kristálycukor
3 db tojássárgája

Elkészítés:

1. A vizet a cukorral lábosba öntjük, és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad.

2. Ecsettel hideg vizet kenünk a lábos belső falára, hogy ne ragadjanak rá a cukorkristályok.

3. Közepes lángon, keverés nélkül sziruppá főzzük, de nem karamellizáljuk a cukros vizet.

4. A tojássárgáját fémtálba tesszük, robotgéppel habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a szirupot is.

5. Gőz fölött, fakanállal kevergetve addig főzzük, amíg be nem vonja egy fémkanál hátát.

6. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd belekeverjük a krémbe. Azonnal áttesszük egy jeges vízzel félig teli tálba, s kihűlésig keverjük. Végül kikeverjük a habosra felvert vajjal.