Currypuffancs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, konyhai robotgép, sütemény kiszúró formák, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formákkal való kiszúrás, formázás, főzés, hámozás, hűtés, keverve sütés, pirítás, sütés bő zsiradékban, tojás szétválasztása, töltés, zúzás
Adag: 4-6 főre (24 darab)
Elkészítés:
1. A szárított chilit a koriander- és az édesköménymaggal együtt finomra őröljük.
2. A burgonyát csaknem puhára főzzük, majd kockára vágjuk.
3. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleteszünk 1 evőkanálnyi olajat. A lángot takarékra állítjuk, és keverés közben a sárgarépát 4-5 percig sütjük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és még 3 percig keverve pirítjuk. Áttesszük egy nagy, nem fémből készült tálba. A wokba öntünk 1 evőkanálnyi olajat, és a burgonyát, folyamatosan kevergetve, 3-4 perc alatt ropogósra pirítjuk. Áttesszük a zöldborsós tálba.
4. A maradék olajat erős lángon felhevítjük. A hagymát és a fokhagymát 1 percig pirítjuk. Beleszórjuk az őrölt fűszereket és a curry fűszerkeveréket, és 30 másodpercig pirítjuk. Hozzákeverjük és megpirítjuk a darált húst. A lángot közepes-alacsonyra mérsékeljük, a húst felöntjük a levessel, és 10 percig csendesen főni hagyjuk. Áttesszük a zöldségestálba, és az egészet jól összekeverjük. 30 percig hűlni hagyjuk.
5. Közben késsel szétválasztjuk a tésztalapokat, és rácsra tesszük, hogy felengedjenek.
6. Egy 10 cm átmérőjű kiszúróval kivágunk 24 kör alakú tésztalapot. 1,5-2 teáskanálnyi tölteléket teszünk a lapok egyik oldalára, majd a másik oldalát félkörívre visszahajtjuk. A széleket összetapasztjuk, szükség esetén használunk egy kis vizet. A széleket nyárssal összezárjuk. Elvégezzük a tennivalókat a maradék töltelékkel és tésztalappal is. A puffancsok egyik oldalát bekenjük egy kevés tojássárgájával, majd tálcára helyezve, 30 percre a hűtőbe tesszük.
7. A wokot egyharmadáig megtöltjük olajjal, 180 °C-ra felforrósítjuk. Egyszerre 4 puffancsot sütünk, adagonként 3-5 percig, amíg megpirulnak, és a töltelék is átsül. Raitával tálaljuk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
Uborkás raita
1. A meghámozott, kimagozott, apróra vágott libanoni uborkát és a sima joghurtot egy tálban simára keverjük.
2. Az őrölt rómaikömény- és a mustármagot egy kis serpenyőben, közepes lángon 1 percig pörköljük, vagy amíg illatozni kezdenek, és kissé megbarnulnak, majd hozzákeverjük a joghurtos keverékhez.
3. A gyömbérrel, sóval és az őrölt fekete borssal ízesítjük, ízlés szerint, és az egészet jól összekeverjük. Paprikával díszítjük. A hűtőbe téve, légmentesen lezárt üvegben 3 napig is eláll. Hidegen tálaljuk. Currys puffanccsal vagy samosával tálaljuk.