Barkó bableves Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott és leszűrt babot, a füstölt húst a babérlevelekkel és az egész hagymával együtt főzzük majdnem teljesen puhára annyi vízben, ami bőven ellepi.
2. Ekkor sózzuk, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és főzzük addig, amíg minden puhára fő.
3. A zsírral, a fokhagymával, 1 evőkanál liszttel és a pirospaprikával csináljunk rántást, engedjük fel egy kis hideg vízzel, keverjük csomómentesre, adjuk a leveshez.
4. A tejet és a másik kanálnyi lisztet habarjuk össze, majd a habarékot szintén adjuk a leveshez. A habarást hajdan egy célszerű faeszközzel, a habaróval (habarófa) végezték.
Néhány percig forraljuk a levest a kétféle sűrítőanyaggal.
5. Az ecetet mindenki a saját ízlése szerint teheti a levesébe már a tányérjában (régen a fazékban ecetezték), ahogy a csípőspaprikát is.