SÜTŐTÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, turmixolás
Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)
vagy
Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 20-25 cm-es hosszúkás sütőformát.
2. A sütőtök húsát feldaraboljuk (1. kép), és kivajazott alufóliába csomagolva, 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük.
3. A tök húsát engedjük teljesen kihűlni, szétnyomjuk és pürésítjük.
4. A vajat és a cukrot tálban habosra keverjük (2. kép), majd hozzáadjuk a tojást.
5. Belekeverjük a tökpürét (3. kép), majd összevegyítjük a liszttel, a sütőporral, a fűszerkeverékkel (vagy a szegfűborssal).
6. Beledolgozzuk a tökmagot, és a tésztát az előkészített sütőformába helyezzük.
7. A tésztát 160 °C-ra előmelegített sütőben 75-90 percig sütjük. A közepébe szúrt fémtűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. A kész kenyeret kihűlve tálaljuk.
A fűszerkeverékhez ajánljuk: a köménymagot, a szegfűborsot, a koriandert, a szerecsendiót és a gyömbért.