SÜTŐTÖKKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, turmixolás

Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg tisztított sütőtök
2 dkg tökmag
½ teáskanál só
másfél teáskanál sütőpor
22 dkg liszt
2 db elhabart tojás
17 dkg finomított kristálycukor
12 dkg puha vaj
1 teáskanál szegfűbors

vagy

1 teáskanál fűszerkeverék

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 20-25 cm-es hosszúkás sütőformát.

2. A sütőtök húsát feldaraboljuk (1. kép), és kivajazott alufóliába csomagolva, 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük.

3. A tök húsát engedjük teljesen kihűlni, szétnyomjuk és pürésítjük.

4. A vajat és a cukrot tálban habosra keverjük (2. kép), majd hozzáadjuk a tojást.

5. Belekeverjük a tökpürét (3. kép), majd összevegyítjük a liszttel, a sütőporral, a fűszerkeverékkel (vagy a szegfűborssal).

6. Beledolgozzuk a tökmagot, és a tésztát az előkészített sütőformába helyezzük.

7. A tésztát 160 °C-ra előmelegített sütőben 75-90 percig sütjük. A közepébe szúrt fémtűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. A kész kenyeret kihűlve tálaljuk.

A fűszerkeverékhez ajánljuk: a köménymagot, a szegfűborsot, a koriandert, a szerecsendiót és a gyömbért.