Vő-tojás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db tojás
1 teáskanál tamarindpüré
2 evőkanál olaj
3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
1 teáskanál sambal oelek
15 dkg reszelt pálmacukor
¾ dl halszósz
2 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
6 db vékonyra szeletelt sonkahagyma
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A tojásokat egy fazék hideg vízben feltesszük főni. 4 percig főzzük, majd hideg vízben leöblítjük és lehéjazzuk.

2. A wokot egyharmadáig megtöltjük olajjal, 170 °C-ra felforrósítjuk. Szedőkanállal óvatosan az olajba csúsztatjuk a tojásokat, és 2-3 perc alatt világosbarnára sütjük, közben egyszer megfordítjuk, majd meleg helyre tesszük.

3. A külön kikészített olajat egy kis serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a fokhagymát és a sonkahagymát és aranybarnára pirítjuk, majd összegyűrt törlőpapíron lecsepegtetjük. Takarékra mérsékeljük a lángot, és 0,6 dl vízzel együtt a wokba tesszük a halszószt, a pálmacukrot, a tamarindpürét és a sambal oeleket (cseresznyepaprika-krém), és lassú tűzön kevergetjük, amíg a cukor elolvad. percnyi csendes forralással kissé besűrítjük, majd hozzákeverjük a félretett pirított fokhagymát és sonkahagymát.

4. A tojásokat félbevágjuk, és a tányérokra tesszük Ráöntjük a mártást, és korianderrel díszítjük.

Ez az étel gyakran szerepel a thaiföldi esküvők étrendjén, ami némi magyarázattal szolgál különös elnevezésére.