Kérges rizs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, sütés
Adag: 6-8 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A húst kicsontozzuk, majd felaprítjuk. A húst nagyméretű tűzálló edényben az olajon megpirítjuk.
2. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát apróra vágjuk. A belsőségekkel és hurkával a húshoz adjuk.
3. A húsalaplével és a fehérborral felöntjük, a sáfrányt beletesszük, sóval és borssal megfűszerezzük, az egészet 60 percig főzzük. Majd szűk 5 dl forró vizet beleöntünk, ismét megsózzuk, és újra felforraljuk.
4. Utána a kerek szemű rizst belekeverjük, 20-25 percig főzzük, hogy felszívja a levet, és megpuhuljon. Időnként megkevergetjük.
5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat feltörjük, sóval és borssal fűszerezzük, felverjük, majd rizsre öntjük. Az edényt alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben a rizst jó 10 percig sütjük.
6. A fóliát eltávolítjuk, az ételt az edényben tálaljuk. A rizs tojásos kérgét az asztalnál törjük fel.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.