Lángoló karácsonyi puncs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, flambírozás, főzés, préselés

Adag: 1 adag (10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dl rum
5 dl erős fekete tea
15 dl száraz vörösbor
1 db karikára vágott citrom
20 dkg kristálycukor
1 és ¼ dl frissen préselt/facsart citromlé
2 rúd fahéj
1 és ¼ dl frissen préselt/facsart narancslé

Elkészítés:

1. Melegítsük fel csaknem forráspontig, egy nagy nyeles lábasban a bort, a narancs- és citromlét és a fahéjat, majd vegyük le a tűzről és öntsük egy hőálló puncsostálba.

2. Tegyük a cukrot egy nagy merőkanálba és öntözzük meg rummal (a rum sötét legyen). A többi rumot öntsük a puncsostálba.

3. Gyújtsuk meg a merőkanálban a rumot, majd öntsük a lángoló szeszt a puncsra. Adjuk hozzá a citromkarikát, és jól keverjük meg, hogy a láng kialudjon.

Amikor ezt az italt készítjük, elkápráztathatjuk családunkat és barátainkat lángvető képességünkkel. Mielőtt hozzáfogunk, győződjünk meg arról, hogy a tál valóban tűzálló-e. Ügyeljünk arra is, hogy hamar oltsuk el a lángot, mert egyébként gyorsan kiégeti az italból az alkoholt. Használjunk fedőt a puncsostál lefedésére, hogy a láng gyorsan kihunyjon. Ha tálunknak nincs fedője, készítsünk egyet vastagabb alufóliából.