KÖRTEFÉSZEK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, sütés

Adag: 1 tepsi (6 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db körte
25 dkg leveles vajastészta
1 evőkanál finomra vágott kandírozott gyömbér
2 dkg vaj
2 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy 10 cm átmérőjű kiszúróval 6 kört vágunk ki belőle.

2. A köröket a sütőlemezre helyezzük (1. kép) és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. A cukrot és a vajat tálban habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gyömbért.

4. A tésztalapokat villával megszurkáljuk és megkenjük a gyömbéres keverékkel.

5. A megfelezett körték magházát eltávolítjuk, majd hosszában bevagdossuk (2. kép), vigyázva, hogy a végük egyben maradjon, majd legyező formában kissé szétnyomjuk.

6. Minden tésztadarabra teszünk egy legyező formájú fél körtét. A tésztakörök szélét kissé felhúzzuk, hogy peremük legyen. A körtéket megkenjük vajjal (3. kép).

7. Az így előkészített körtés fészkeket 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen, kevés tejszínnel tálaljuk.

Néhány gombóc vaníliafagylalt kiváló kísérője lehet.

HAJTOGATOTT LEVELES VAJAS TÉSZTA

20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál só
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat – még mindig a zsírpapír között – 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a „gerince” ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.