Szalagos fánk Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, tűzhely
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, kelesztés, kovászolás, nyújtás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg finomliszt
1 evőkanál olvasztott zsír
1 db tojássárgája
1 db tojás
2 dkg élesztő
3 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
A sütéshez:
igény szerint zsiradék
A tetejére:
ízlés szerint porcukor
igény szerint lekvár

Elkészítés:

1. Fél bögre langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adjunk hozzá 1-1 teáskanálnyi cukrot és lisztet, és hagyjuk kicsit kelni. A felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóból dagasszunk kelt tésztát, meleg helyen kelesszük a duplájára.

2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki, és hagyjuk ismét megkelni. A tésztamaradékot ujjnyi csíkokra sodorva formázhatjuk tetszés szerint (nálunk amolyan „keresztezett szalag” formában sült ki).

3. Forrósítsuk meg az olajat (vagy zsírt). A fánk egyik oldalába nyomjuk bele a hüvelykujjunkat, majd ezzel az oldalával lefelé tegyük az olajba. Egyszerre csak néhány darabot, hogy sülés közben is lazán elférjenek az olajban. Fedő alatt süssük rövid ideig (figyeljünk, nehogy megégjen), majd fedő nélkül süssük a másik oldalát. Alaposan csepegtessük le. A fánk mélyedéseibe lekvárt tehetünk, de porcukorral is megszórhatjuk.

Nagyanyám soha nem volt hajlandó olajban sült vagy olajjal készült ételt enni, ragaszkodott a zsírhoz. Így gyerekkoromban mindig zsírban sült a pampuska, azaz a szalagos fánk (sütésekor az oldalán világos csík- szalag – keletkezik, innen ered a neve). A tésztájába még én is zsírt teszek, de már olajban sütöm (sajnálnám a drága zsírt erre pocsékolni).