BORÍTOTT ALAMTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, magház eltávolító, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőforma, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, hámozás, karamellizálás, kimagozás, nyújtás, párolás, sütés
Adag: 8 főre
Elkészítés:
1. A vajat és a cukrot egy 24 cm átmérőjű tűzálló serpenyőben közepes hőfokon 5 percig gyöngyözve forraljuk, amíg a keverék karamellizálódik. Azonnal levesszük a tűzhelyről.
2. A negyed almákat a héjas felükkel lefelé a serpenyőbe helyezzük (1. kép). (Vigyázat, nagyon forró!) A serpenyőt ismét a tűzhelyre tesszük és az almát 2 percig hagytuk párolódni.
3. A felengedett tésztát belisztezett deszkán a serpenyőnél egy kissé nagyobb körlappá nyújtjuk (2. kép).
4. A tésztát az almákra helyezzük, kissé megnyomkodjuk, és a széleit behajtogatjuk, hogy az almákat jól befedje (3. kép).
5. A tortát 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk.
6. A serpenyőt befedjük egy tányérral és átfordítjuk. A tészta lesz most már az alapja a felborított tortának. Melegen, tejszínnel tálaljuk.