GYÜMÖLCSÖS MORZSA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 1 tortaforma (24 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A morzsához:
1 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg apróra vágott mogyoró
5 dkg apróra vágott dióbél
10 dkg darabolt vaj
7 dkg barna cukor
12 dkg liszt
A tésztához:
1 evőkanál víz
12 dkg darabolt vaj
2 dkg finomított kristálycukor
15 dkg liszt
A töltelékhez:
45 dkg kimagozott, szeletelt szilva
25 dkg málna
3 evőkanál barna cukor

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet és a cukrot tálba tesszük. A vajat kézzel belemorzsoljuk a keverékbe (1. kép). Hozzáadjuk a vizet és az egészet lágy tésztává dolgozzuk össze. Műanyag fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A lehűtött tésztát kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk és 30 percre ismét hűtőszekrénybe tesszük.

3. A töltelékhez a málnát, a szilvát és a cukrot összekeverjük és elosztjuk a tészta tetején (2. kép).

4. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vajat kézzel morzsalékos keverékké dolgozzuk Hozzáadjuk a diót és a mogyorót is.

5. A morzsát a gyümölcs tetejére szórjuk (3. kép) és az így előkészített süteményt 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk és tejszínhabbal tálaljuk.