GYÜMÖLCSÖS BATYU Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: formázás, gyúrás, hűtés, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 1 tepsi (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A szóráshoz:
ízlés szerint durvára tört kockacukor
A tésztához:
1 evőkanál víz
1 db szétválasztott tojás
10 dkg darabolt vaj
17 dkg liszt
A töltelékhez:
60 dkg szilva

vagy

60 dkg egres

vagy

60 dkg rebarbara
1 evőkanál őrölt gyömbér
7 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy nagy sütőlemezt.

2. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk. A vajat kézzel beledolgozzuk (1. kép). Hozzáadjuk a vizet és az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Műanyag fóliába csomagolva, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. A lehűtött tésztát kb. 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk.

4. A tésztát az előkészített sütőlemezre fektetjük és tojássárgájával megkenjük (2. kép).

5. A töltelékhez az előkészített gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a gyömbérrel, majd a tésztalap közepére halmozzuk.

6. A tésztát körös-körül felhajtogatjuk (3. kép), megkenjük a tojásfehérjével és egyenletesen beszórjuk a kockacukor-darabkákkal.

7. Az így előkészített gyümölcsbatyut 200 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig aranybarnára sütjük és még melegen tálaljuk.