Lazacpástétom Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, őzgerincforma, reszelő, szita, tepsi, turmixgép, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, pácolás, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás, vízfürdő
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A lazacot felkockázzuk, sóval, borssal és citromlével összekeverjük, majd 60 percre hideg helyre tesszük.
2. Egy pástétomformát kizsírozunk, hűtőszekrénybe tesszük, később a füstölt lazacszeletekkel kibéleljük.
3. A lazacot mixerben felaprítjuk, aztán először a tojást, majd a tejszínkrémsajtot, végül a tejszínt dolgozzuk bele. A vagdalékot szitán átpasszírozzuk, sóval ízesítjük. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a pisztáciát, majd a masszával megtöltjük a formát.
4. Az alját néhányszor óvatosan a munkafelülethez ütögetjük, hogy ne legyenek benne légbuborékok. A lefedett formát forró vízfürdőbe állítjuk és együtt 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Középső sínen 35-40 percig tartjuk benn.
5. A formában hagyjuk kihűlni, éjszakára hideg helyre tesszük, csak másnap borítjuk ki. Tálalás előtt szeleteljük, citromfűvel díszítjük. Köretként galambbegysalátát és fehér kenyeret kínáljunk hozzá. Jó passzol hozzá a jégbe hűtött pálinka.