VÖRÖSKÁPOSZTA-SAVANYÚSÁG Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, tűzhely
Eljárások: forralás, pihentetés, reszelés, gyalulás

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg vöröskáposzta
1 evőkanál pác fűszerkeverék
1 evőkanál kristálycukor
6 dl malátaecet
3 evőkanál durva szemcséjű só

Elkészítés:

1. A káposztát finomra legyaluljuk (porcelán- vagy zománcozott) tálba tesszük., megsózzuk, éjszakára állni hagyjuk.

2. Másnap lecsöpögtetjük, jól kifacsarjuk. Az ecetet a cukorral és a fűszerrel felforraljuk, 10 perc főzés után hagyjuk lehűlni, és ráöntjük a káposztára.

3. A káposztát üvegekben szedjük, a páclével leöntjük, majd hűtőszekrényben legalább 5 napig érni hagyjuk.

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.