RIZSES PADLIZSÁNTÁL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, elősütés, lerakás, párolás, sütés

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg padlizsán
1 db tyúkhúsleveskocka
30 dkg rizs
4 szál zellerlevél
25 dkg paradicsom
3 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint olaj
ízlés szerint kakukkfű
ízlés szerint bors

Elkészítés:

A forró vízben megmosott rizst annyi vízzel, hogy ellepje és a vajjal megpároljuk. A meghámozott, vastag karikára vágott padlizsánt sóval és borssal elkevert lisztbe mártva az olajban kisütjük. Egy tűzálló tálba terítjük a rizst, a meghámozott, felkarikázott paradicsomot és a sült padlizsánt. Rászórjuk az apróra vágott zellerlevelet, sózzuk, fűszerezzük. A tejfölben elkeverjük a leveskockát és az ételre simítjuk. A sütőben letakarva kb. 30 percig sütjük.

A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte „kiugraszthatjuk” a héjából.
A padlizsán héja ehető, jóízű. Meghámozni felesleges.