CSIRKE JOGHURTOS DIÓMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, forralás, főzés, hámozás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél dl zsíros natúr joghurt
10 dkg dióbél
4 db lebőrözött csirkehús
2 gerezd darabolt fokhagyma
1 db babérlevél
3 dl csirkehúsleves
másfél dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
½ db negyedelt citrom
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
kevés apróra vágott, friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A csirkedarabokat citrommal bedörzsöljük. Az olajat nagy serpenyőben felhevítjük,

a húsdarabokat beletesszük, és minden oldalukat hirtelen barnára pirítjuk.

2. Ráöntjük a bort, és felforraljuk. Hozzáöntjük a csirkehúslevest is, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd 20 percig főzzük, hogy a csirkehús megpuhuljon.

3. Közben sima péppé turmixoljuk a diót a fokhagymával.

4. A kész csirkehúst előmelegített tányérokra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben maradt lébe keverjük a fokhagymás diót a joghurttal, majd kis lángon 5 percig melegítjük, hogy besűrűsödjön, de ügyelünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor összefut. Sózzuk, borsozzuk.

5. A diómártást a csirkére öntjük, és forrón, rizzsel vagy pitával, a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

CSIRKEALAPLÉ

1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.