Sült libamáj Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága

Eszközök: kés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db hízott libamáj
1 dl víz
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
4 szem szegfűszeg

vagy

4 szem szegfűbors
igény szerint libaháj

Elkészítés:

1. Egy vastagaljú lábasba tesszük a hájat, a beirdalt vöröshagymát és a fűszereket. Leöntjük vízzel, és lassan kisütjük a hájból a zsírt.

2. A hájat kivesszük és a forró zsírban, kis lángon, óvatosan forgatva, néha meg-megrázva, pirosra (”kérgesre”) sütjük a máj mindkét oldalát.

3. Amikor kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy mélyebb tálba rendezzük a májat és a hagymákat. Ráöntjük a zsírt, s kihűtjük. Melegen vagy hidegen előételként tálalhatjuk.

Adhatjuk ludaskása mellé, vagy rizibizivel, zöldséges párolt rizzsel, s ha mindehhez még birsalmás, párolt vöröskáposztát is adunk az asztalra, felséges éteket kapunk. Ez utóbbi módon tálalva, érdemes a májat hidegen asztalra tenni. Így jön ki igazán az íze.

Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.
Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.