Cseresznyés-joghurtos töltött pite Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csonthéjas gyümölcs magozó, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl natúr joghurt
20 dkg kristálycukor
3 nagyobb tojás
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
30 dkg finomliszt
igény szerint porcukor
A töltelékhez:
20 dkg magozott cseresznye
½ teáskanál vaníliaaroma
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál barna rum
1 evőkanál konyak
2 db kockára vágott alma
2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük zsírpapírral.

2. A lisztet a sütőporral meg a sóval tálba szitáljuk. A tojást a cukor felével habosra keverjük, majd a gép sebességét lejjebb véve beledolgozzuk a joghurt felét és az összes szárazanyagot is.

3. A tészta felét az előkészített formába töltjük, és 10-15 percig sütjük.

4. Közben a cseresznyét egy kis lábosban összeforgatjuk az almával, a konyakkal, a rummal, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával, majd közepes lángon, lefedve 15 percig főzzük.

5. A cseresznyés kompótot az elősütött tortára öntjük, rákanalazzuk a maradék tésztát, és további 10-15 perc alatt (tűpróbáig), rózsaszínűre sütjük. Porcukorral megszórva, melegen kínáljuk, a maradék joghurtot külön tálkában adjuk mellé.