RÉTEGES PISKÓTA FEKETE CSERESZNYÉVEL ÉS FEHÉR CSOKOLÁDÉVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, kés, nyomózsák, serpenyő, spatula, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, kimagozás, lerakás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és fél dl tejszín
40 dkg magozott cseresznyebefőtt
35 dkg piskótalap
1 adag fehér csokoládé krém
2 evőkanál málnalekvár
3 dkg porcukor
5 evőkanál cseresznyepálinka
A díszítéshez:
néhány szem hámozott, apróra vágott pisztácia

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a fehér csokoládé krémet, és 60 percre behűtjük.

2. A piskótát kis kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a leszűrt cseresznyét a pálinkával.

3. Egy nagyobb üveg tálalóedény aljába tesszük a piskótakockák felét.

4. Rájuk simítjuk a cseresznye felét.

5. Most a fehér csokoládé krém fele következik, majd megismételjük a rétegzést: piskóta, gyümölcs, csokoládékrém. Lefedve 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

6. Egy kis tálban a porcukorral kemény habbá verjük a tejszínt. A hab egyharmadát félretesszük, a többit elosztjuk az édesség tetején.

7. Egy kis serpenyőben meglangyosítjuk a málnalekvárt, amikor kezd folyósodni, nyomózsákba tesszük, és a kislyukú nyomócsővel vékony vonalakat húzunk az édesség tetejére (lásd lejjebb a díszítés részletezését). A nyomózsák helyeit használhatunk nylonzacskót, aminek egy sarkát lecsíptük.

8. A megmaradt tejszínhabból csillagcsővel rózsákat nyomunk a tál szélére. Pisztáciával díszítjük.

A réteges piskóta díszítése:

a) Egy kiméretű habzsákba kanállal merjük bele a málnalekvárt. Kislyukú nyomócsövet használjunk (1. kép)

b) A süteményt borító habra nyomjunk párhuzamos lekvárcsíkokat, egymástól kb. 1 cm távolságra (2. kép).

c) Késheggyel 1 centiméterenként vágjuk át a párhuzamos lekvárcsíkokat, felváltva haladva egyik, majd másik irányba. (3. kép).

d) Széles csillagcsővel nyomjunk nagy habrózsákat az édesség szélére (4. kép).

A tollat formázó málnacsík remekül mutat a hófehér tejszínhabrétegen.

Ünnepi asztalra való ez a fantasztikusan finom édesség. Senki sem tud ellenállni az ínycsiklandó gyümölcs-, vaníliakrém-, tejszín- és piskótarétegnek.
Ha előre lekészítjük, a hűtőszekrényben íze csak javul, ezért igen alkalmas vendégváró ebédek, vacsorák megkoronázására.
Ez az elegáns kinézetű édesség igen alkalmas például a karácsonyi vacsorához.

PISKÓTA

4 db tojás
15 dkg kristálycukor
15 dkg kukoricakeményítő
0.25 teáskanál só
0.5 teáskanál sütőpor
3 evőkanál fehér liszt

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kissé kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk két 20 centiméter átmérőjű kerek tortaformát.

2. A kukoricakeményítőt, a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.

3. A tojások sárgáját és a cukrot elektromos habverővel, magas fordulatszámon fehéredésig keverjük. A száraz hozzávalókat beleforgatjuk műanyag spatulával.

4. A tojásfehérjét elektromos habverővel, magas fordulatszámon kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a tésztába. Egyenletesen elosztjuk a tésztát a két sütőformában.

5. Körülbelül 20 percig sütjük. Elkészült, ha a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad tészta. Öt percig hagyjuk a formában hűlni. Rácsra borítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

FEHÉR CSOKOLÁDÉ KRÉM

18 dkg durvára tört fehér csokoládé
4 db tojássárgája
10 dl tej
3 dkg kukoricaliszt
10 dkg kristálycukor

1. Egy nagy teflonbevonatú lábosban összekeverjük a cukrot a kukoricaliszttel, majd lassan belekeverjük a tejet, és simára eldolgozzuk.

2. Lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk, besűrítjük; a forrástól számítva még 1 percig főzzük, aztán levesszük a lábost a tűzről.

3. Egy csészében felverjük a tojássárgákat, és belekeverünk 1,5 deciliternyit a forró tejes keverékből, aztán az egészet fokozatosan visszatöltjük a tejbe, s közben gyorsan keverjük, nehogy összefusson.

4. Állandóan kevergetve lassú tűzön annyira besűrítjük, hogy a massza jól tapadjon a fakanálra.

5. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tört fehér csokoládét. Hogy a hűlés közbeni bőrösödést megakadályozzuk, tegyünk a krém felszínére megnedvesített zsírpapírt.