Pisztáciás teakeksz Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, muffinsütő, reszelő, sütő
Eljárások: darálás, formázás, habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 4-6 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg blansírozott pisztácia
2 evőkanál finomra reszelt narancshéj
4 db szétválasztott tojás
20 dkg porcukor
7 és fél dkg kukoricakeményítő

vagy

7 és fél dkg kukoricaliszt
A muffinsütőhöz:
igény szerint liszt
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra (gáztűzhelynél 3-as fokozat). Egy 12 mélyedéses muffinsütőt kivajazunk és kilisztezünk.

2. Egy tálba szórjuk a pisztáciát, cukrot.

3. Egy másik tálban a tojásfehérjéket kézi mixerrel magas fordulatszámon habosra keverjük. A tojássárgákat, narancshéjat a pisztáciához keverjük. A keveréket a kukoricaliszttel váltakozva óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habba.

4. A tésztát az előkészített muffinsütőbe kanalazzuk a forma kétharmadáig és 20-25 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló már nem ragad a tésztától. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.