Gazdag vörösboros mártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, habverő, keverőtál, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: felengedés, főzés, kikeverés, rántás, sütés, szűrés, zsírtalanítás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl vörösbor
4 evőkanál liszt
11 dl marhahús-alaplé

vagy

11 dl csirkealaplé
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Amikor a hús megsült,a tepsiből kivesszük, a levét leszűrjük, 3 evőkanál szaftot félrerakunk.

2. A 3 evőkanálnyi szaftot összekeverjük a liszttel a tepsiben. Közepes hőfokon kissé megpirítjuk. A tűzről félrehúzzuk, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a bort. 2-3 percig gyöngyözve főzzük.

3. Hozzáöntjük a csirke- vagy marhahússzaftot, felöntjük az alaplével, forrás után még 10-15 percig főzzük, amíg a felére sűrűsödik. Az esetleges zsírt leszedjük a tetejéről, sózzuk, borsozzuk.

Igen kiváló mártás sült csirkéhez vagy marhasültekhez.

Csirkealaplé

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.