Surf & turf Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: alufólia, borsdaráló, fagyasztószekrény, fakanál, keverőtál, kötözőzsineg, műanyagfólia, séfkés, szűrőlapát, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, fagyasztás, formázás, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, pihentetés, pirítás, rák előkészítése
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tárkonyvaj készítéséhez alacsony lángon hevítsük fel az olajat egy kis serpenyőben. Tegyük bele a mogyoróhagymát és pirítsuk, amíg megpuhul, 3-4 percig. Tegyük át egy tálba és hagyjuk kihűlni.
2. Tegyük a mogyoróhagymát, a vajat és a tárkonyt egy közepes keverőtálba és fakanállal dolgozzuk össze. Fektessünk le egy zsírpapírt a munkafelületre. Kanalazzuk rá a vajat és csavarjuk fel 20 cm hosszú hengerré. A papír végeit sodorjuk össze és zsineggel vagy ragasztószalaggal rögzítsük. Hűtőszekrényben fagyasszuk meg körülbelül 1 óra alatt.
3. Melegítsünk elő egy sütőlapot a barbecue-n vagy a grillen magas hőfokra.
4. A steakeket és a garnélát kenjük meg az olajjal és sózzuk, borsozzuk meg.
5. Grillezzük a steakeket, amíg ízlés szerint átsülnek, oldalanként 3-4 percig. Szedjük őket egy tányérra, fedjük le és meleg helyen 5 percig pihentessük.
6. Míg a steak pihen, grillezzük meg a garnélákat; míg színt kapnak és kissé összepödrődnek, oldalanként 1 perc alatt.
7. A tálaláshoz vágjunk 4 vékony szeletet a tárkonyvajból, helyezzük mindegyiket egy-egy steak tetejére, majd koronázzuk meg őket a garnélával. Forrón tálaljuk.