GYÜMÖLCSÖS OSTYA CSOKIVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, formázás, forralás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, pirítás, sütés

Adag: 2 tepsi (45 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg durvára tört étcsokoládé
7 dkg szárított, finomra vágott sárgabarack
7 dkg szárított, finomra vágott ananász
7 dkg szárított, finomra vágott áfonya
5 dkg pirított mandulaforgács
2 evőkanál méz
15 dkg kristálycukor
12 és fél dkg darabolt vaj
1 csipet só
12 és fél dkg univerzális liszt

vagy

12 és fél dkg fehér liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.

2. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót.

3. Egy közepes serpenyőben a vajat, a cukrot és a mézet alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik. A tűz hőfokát magasra állítva, az oldatot felforraljuk. A tűzről félrehúzzuk, belekeverjük a mandulát és a szárított gyümölcsöket. Hozzáadjuk a száraz adalékot, elkeverjük.

4. Az előkészített sütőlemezekre teáskanálnyi tésztát pottyantunk, egymástól 8 cm-re. A tészta tetejét kissé lenyomkodjuk, és 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. Néhány percig még a sütőlemezen hagyjuk. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.

5. A csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk, a sütemények tetejére kenjük, és 30 percig pihentetjük.