CSOKOLÁDÉTRÜFFEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, tűzhely
Eljárások: formázás, forralás, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 12 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg reszelt étcsokoládé
4 evőkanál keserű kakaópor
3 és fél evőkanál sótlan, lágyított vaj
5 dkg porcukor
1 dl zsíros tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Keverjük össze a vajat és a porcukrot egy közepes tálban, amíg világos és krémes lesz.

2. Egy kis lábasban forraljuk fel a tejszínt közepes lángon. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és kevergessük, amíg feloldódik. Öntsük a forró (40%-os) tejszínt a vajas keverékhez és keverjük bele a csokoládét. Hűtsük legalább 2 órán át.

3. A keverékből formáljunk golyókat és hempergessük meg őket a kakaóporban. Tálalásig a hűtőben tároljuk őket.

E trüffeleket élénk színű papírkosárban szolgáljuk fel, vagy halmozzuk őket martinis poharakba és helyezzük az asztalra az étkezés végén.

VANÍLIÁS CUKOR

40 dkg kristálycukor
2 db darabolt vaníliarúd

1. A cukrot befőttesüvegbe öntjük, hozzáadjuk a 2 vagy 3 darabra vágott vaníliát.

2. Az üveget légmentesen lezárjuk. 7-10 napra félrerakjuk.

Az érlelés után finom vaníliaillata lesz a cukornak.