Spenótos, lazacos pástétom feketeribizli-öntettel Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: alufólia, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, műanyagfólia, pástétomsütő, reszelő, séfkés, sütő, sütőforma, tepsi, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás, vízfürdő
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A pástétom készítéséhez melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy kenyérsütő formát. Béleljük ki alufóliával, hogy vízhatlan legyen.
2. A lazacból 15 dkg-ot vágjunk apró kockákra. A megmaradt adagot durván vágjuk fel. Az utóbbit a tojásokkal dolgozzuk össze robotgépben. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a szerecsendiót és keverjük sima pasztává. Kisebb adagokban adjuk hozzá a spenótlevelet és minden adaggal keverjük simára.
3. Öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük el vele, valamint a lazackockákkal. A keveréket kanalazzuk az előkészített sütőformába. Fedjük le alufóliával. A sütőformát állítsuk egy vízzel félig feltöltött tepsibe. Süssük körülbelül egy óráig, vagy amíg megszilárdul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
4. Az öntet készítéséhez keverjük össze a dzsemet, a narancshéjat (amit 1 hosszú csíkban, éles késsel vágtunk le), a narancslevet és az ecetet, és kis lángon forraljuk fel. Főzzük 2-3 percig. A narancshéjat dobjuk ki.
5. A pástétomot borítsuk ki egy tálalótálra. Vastagon szeleteltjük fel, és a szeletek tetejére kanalazzunk a mártásból.