Apró focacciák olívával és fenyőmaggal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, kimagozás, nyújtás, sütés

Adag: 4-6 főre (16 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál fenyőmag
16 szem kimagozott, összevágott fekete olívabogyó
1 adag kenyértészta
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 evőkanál fekete olajbogyókrém
1 kisebb sült, hámozott piros húsú kaliforniai paprika
1 kisebb sült, hámozott sárga húsú kaliforniai paprika
1 kisebb sült, hámozott zöld húsú kaliforniai paprika
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A sütőlap kenéséhez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Készítsük el az alap kenyértésztát, és tegyük félre kelni.

2. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütő 7-es fokozat). Olajozzunk meg két sütőlapot.

3. Süssük a kaliforniai paprikákat a sütőben, amíg bőrük körben mindenütt megszenesedik (20-30 perc). Tegyük a forró kaliforniai paprikákat műanyag zacskóba. Zárjuk le a zacskót és hagyjuk benne a paprikákat 10 percig. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vékonyan szeleteljük fel a húsukat.

4. A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett munkalapra, és gyúrjuk 5 percig, miközben fokozatosan összedolgozzuk az olívapürével.

5. Osszuk a tésztát 16 egyenlő részre, majd lapítsuk őket körülbelül 1 cm vastag korongokká. Helyezzük a tésztakorongokat az előkészített sütőlapokra.

6. Minden tésztakorong tetejére tegyünk némi paprikát, olívát és fenyőmagot. Sózzuk, borsozzuk őket és locsoljuk meg olajjal. Süssük őket 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Forrón vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Ez az ínycsiklandó recept igazi mediterrán ízeket varázsol a konyhánkba. A fenyőmag rendkívül ízletes és sok fehérjét tartalmaz, de ha nem kapunk, helyettesíthetjük vágott mandulával is.

Alap kenyértészta

50 dkg sima liszt
1.4 dkg szárított élesztő vagy
3 dkg élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
3.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor

1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.

3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.

4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.