Apró focacciák olívával és fenyőmaggal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, kimagozás, nyújtás, sütés
Adag: 4-6 főre (16 darab)
Elkészítés:
1. Készítsük el az alap kenyértésztát, és tegyük félre kelni.
2. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütő 7-es fokozat). Olajozzunk meg két sütőlapot.
3. Süssük a kaliforniai paprikákat a sütőben, amíg bőrük körben mindenütt megszenesedik (20-30 perc). Tegyük a forró kaliforniai paprikákat műanyag zacskóba. Zárjuk le a zacskót és hagyjuk benne a paprikákat 10 percig. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vékonyan szeleteljük fel a húsukat.
4. A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett munkalapra, és gyúrjuk 5 percig, miközben fokozatosan összedolgozzuk az olívapürével.
5. Osszuk a tésztát 16 egyenlő részre, majd lapítsuk őket körülbelül 1 cm vastag korongokká. Helyezzük a tésztakorongokat az előkészített sütőlapokra.
6. Minden tésztakorong tetejére tegyünk némi paprikát, olívát és fenyőmagot. Sózzuk, borsozzuk őket és locsoljuk meg olajjal. Süssük őket 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Forrón vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Alap kenyértészta
1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.
2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.
3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.
4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.