GYORS SONKÁS VEKNI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, hústű, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, séfkés, sütő, sütőforma, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kockára vágott sonka
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
25 dkg sima liszt
1 teáskanál sütőpor
4 nagyobb tojás
1 és ¼ dl száraz fehérbor
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
15 dkg kockára vágott szalonna
15 dkg kimagozott, szeletelt fekete olívabogyó
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy kenyérsütő formát.

2. Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy nagy tálba. A közepén alakítsunk ki mélyedést, és üssük bele a tojásokat. Minden tojást gyorsan keverjünk el a liszttel. Adjuk hozzá a bort és keverjük vele simára.

3. Keverjük bele a sonkát, a szalonnát, az olívát és a sajtot. Ízesítsük sóval, borssal. Öntsük a tésztát az előkészített formába.

4. Süssük 30-40 percig, amíg feljön, és fogpiszkálóval megbökve a közepét a tészta már nem ragadós.

5. A kész veknit 15 percig pihentessük a formában. Borítsuk ki egy rácsra. Felszeletelve, melegen vagy szobahőmérsékleten kínáljuk.

E tápláló és gyorsan elkészíthető kenyérfélét uzsonnára, esetleg sportolás után kínáljuk.