Libanoni pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, gyúródeszka, kenőkés, kés, keverőtál, pizzasütő tepsi, séfkés, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, pirítás, sütés

Adag: 8-10 főre (2 tepsi)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl natúr joghurt
1 adag kenyértészta
100 dkg darabolt marhahús
4 evőkanál fenyőmag
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál szegfűbors
½ teáskanál darált erős paprika

Elkészítés:

1. Készítsük el az alap kenyértésztát és tegyük félre kelni.

2. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 3-4 percig, amíg megpuhul. Tegyük bele a marhahúst, és körülbelül 5 perc alatt pirítsuk egyenletesen barnára. Adjuk hozzá a fenyőmagot, a sót, a borsot, a szegfűborsot, az erős paprikát és a fahéjat. Kis lángon főzzük 30 percig. Utána húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a joghurtot.

3. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). Olajozzunk ki két jókora sütőlapot.

4. A pizzatésztát osszuk nagyjából tojás nagyságú darabokra, és gyúrjuk őket sima gömbökké. Fedjük le őket és pihentessük 15 percig. Helyezzük a tésztalabdákat a sütőlapokra és lapítsuk ki őket nagyjából 5 mm vastagságúra. A tetejüket kenjük meg a feltéttel.

Süssük a pizzákat 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek. Forrón tálaljuk.

E tartalmas pizzát azonnal tálaljuk, mihelyt kivettük a sütőből. Gőzölgően, forrón a legjobb.

Alap kenyértészta

50 dkg sima liszt
1.4 dkg szárított élesztő vagy
3 dkg élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
3.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor

1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.

3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.

4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.