Parmezános puffancsok Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, nyomózsák, reszelő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 1 tepsi (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg frissen reszelt parmezán sajt
12 dkg blansírozott, tisztított mandula
15 dkg sima liszt
6 dkg vaj
másfél dl hideg víz
1 csipet csípős fűszerpaprika
2 nagy tojás
ízlés szerint só
A sütőlaphoz:
igény szerint liszt
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). Vajazzunk ki egy sütőlapot, és szórjuk meg liszttel.

2. Blansírozzuk és tisztítsuk meg a mandulát olyan módon, hogy egy tálban forró vizet öntünk rá, ami csaknem ellepi. Hagyjuk állni egy percig. Szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel. Törölgessük őket szárazra és húzzuk le a hártyás héjukat. Robotgéppel aprítsuk fel a mandulát finomra.

3. Keverjük össze a hideg vizet 3 evőkanál vajjal egy kis lábasban. Melegítsük közepes lángon. Amikor a víz felforrt, húzzuk le a tűzről és keverjük bele a lisztet és a sót, miközben folyamatosan keverjük fakanállal.

4. Tegyük vissza a lábast a tűzre és főzzük, amíg a tészta kellően besűrűsödik, miközben folyamatosan keverjük. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a parmezánt és a fűszerpaprikát. Tegyük félre egy keveset hűlni. A tojásokat egyenként keverjük a tésztához, miközben a fakanállal hevesen keverjük.

5. A tésztát helyezzük nyomózsákba, melynek nyílása 5 mm átmérőjű. Nyomjunk belőle üveggolyónyi halmokat a sütőlapra, egymástól kellő távolságra. Szórjuk meg őket a mandulával, ügyelve arra, hogy megtapadjon a tésztán.

6. Süssük a puffancsokat 15-20 percig, amíg felfúvódnak és világos aranyszínűre sülnek. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk őket.

E könnyű mutatós kis puffancsokat egy pohár bor kíséretében tálaljuk vacsora előtt.