MARCIPÁNNAL TÖLTÖTT SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, nyújtófa, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, gyúrás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés

Adag: 2 tepsi (30-35 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg méz
20 dkg őrölt mandula
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
15 dkg kristálycukor
7 és fél dkg összevágott kandírozott gyümölcshéj
35 dkg univerzális liszt

vagy

35 dkg fehér liszt
A töltelékhez:
25 dkg marcipán
2 evőkanál összevágott kandírozott gyümölcs
4 evőkanál összevagdalt pisztácia
1 adag csokoládémáz
5 dkg szárított ribizli
25 dkg ribizlidzsem
10 dkg összevagdalt mandula
5 dkg összevágott citromhéj

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a gyömbért, a szódabikarbónát és a sót.

2. Egy kis lábasban alacsony hőfokon a mézet és a cukrot felolvasztjuk, majd 5 percig hűtjük.

3. A száraz adalékhoz szórjuk a mandulát és a kandírozott gyümölcshéjat, beleöntjük a mézes keveréket és összekeverjük. A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és 12 órát pihentetjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.

5. A töltelékhez a marcipánt a lekvárral, a mandulával és a citromhéjjal simává gyúrjuk, majd kinyújtjuk és kettévágjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, és 30 x 15 cm-es téglalapokat nyújtunk belőle.

6. Ráterítjük a kinyújtott marcipánt és ribizlivel megszórjuk. Kb. 5 cm-es hengerré tekerjük, majd 1 cm-es darabokra szeleteljük. Vágott oldalával az előkészített sütőlemezekre rakjuk egymástól 2,5 cm-re, és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejét bevonjuk csokoládémázzal, pisztáciával és kandírozott gyümölccsel díszítjük.

CSOKOLÁDÉMÁZ

30 dkg porcukor
0.5 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál keserű kakaópor
3 evőkanál meleg víz

1. Egy tálba szórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a kakaót, vaníliakivonatot, vizet.

2. A hígabb változattal megspriccelhetjük a süteményt, a sűrűbbel megkenhetjük.