MARCIPÁNNAL TÖLTÖTT SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, nyújtófa, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, gyúrás, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés
Adag: 2 tepsi (30-35 darab)
vagy
Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a gyömbért, a szódabikarbónát és a sót.
2. Egy kis lábasban alacsony hőfokon a mézet és a cukrot felolvasztjuk, majd 5 percig hűtjük.
3. A száraz adalékhoz szórjuk a mandulát és a kandírozott gyümölcshéjat, beleöntjük a mézes keveréket és összekeverjük. A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és 12 órát pihentetjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.
5. A töltelékhez a marcipánt a lekvárral, a mandulával és a citromhéjjal simává gyúrjuk, majd kinyújtjuk és kettévágjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, és 30 x 15 cm-es téglalapokat nyújtunk belőle.
6. Ráterítjük a kinyújtott marcipánt és ribizlivel megszórjuk. Kb. 5 cm-es hengerré tekerjük, majd 1 cm-es darabokra szeleteljük. Vágott oldalával az előkészített sütőlemezekre rakjuk egymástól 2,5 cm-re, és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejét bevonjuk csokoládémázzal, pisztáciával és kandírozott gyümölccsel díszítjük.
CSOKOLÁDÉMÁZ
1. Egy tálba szórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a kakaót, vaníliakivonatot, vizet.
2. A hígabb változattal megspriccelhetjük a süteményt, a sűrűbbel megkenhetjük.