Tenger gyümölcsei szendvics Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, kenőkés, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, fekete- és kékkagyló tisztítása, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, rák előkészítése, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet pirított kenyér
12 és fél dkg polip
12 és fél dkg garnélarák
25 dkg héjas kékkagyló
25 dkg héjas kagyló
6 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 gerezd egész fokhagyma
4 db kimagozott, vágott paradicsom
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kagylót 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután alaposan megtisztítjuk, ledörzsöljük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).

3. A kagylókat nagy serpenyőben addig melegítjük, amíg ki nem nyílnak. Amelyek nem nyíltak ki, azokat ki kell dobni. Kiszedjük a puha kagylótestet, félretesszük.

4. 2 evőkanálnyi olajat öntünk egy serpenyőbe, amelyben megpirítjuk a petrezselymet és a fokhagyma felét. A fokhagymás petrezselyemhez adjuk a rákot és a polipot, majd 5 percig pirítjuk (a túlsült polip megkeményedik).

5. Egy másik serpenyőben, 2 evőkanálnyi olajon a maradék fokhagymát és a paradicsomot 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a kagylókat, sózzuk és borsozzuk, és még 2-3 percig főzzük.

6. A kenyérszeleteket aranybarnára pirítjuk a sütőben. Bedörzsöljük a pirítósokat a fokhagymával, és meglocsoljuk a maradék olajjal. A tenger gyümölcseit a kenyérre helyezzük, majd melegen tálaljuk.

Friss kagylóból ajánlatos mindig többet vásárolni, mert azokat, amelyek a főzés során nem nyílnak ki, ki kell dobni. Így biztosíthatjuk, hogy a recept szerint az ajánlott mennyiség rendelkezésünkre álljon.