Francia bagett Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 3 darab (12-16 főre)
vagy
Elkészítés:
1. Az élesztőt 5-10 perc alatt felfuttatjuk kevés cukros vízben.
2. 600 g lisztet és a sót egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztős keveréket és a maradék vizet. Alaposan összekeverjük, és ha szükséges, további lisztet teszünk bele, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Kissé lisztezett gyúródeszkán 10 perc alatt sima és rugalmas tésztát gyúrunk.
3. A tésztát kissé olajozott tálban körülbelül 2 órára félretesszük, hogy a duplájára keljen.
4. A tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk. Az adagokat kinyújtjuk ovális alakúra, majd tekercsszerűen feltekerjük.
5. A feltekert tésztát legalább akkora hosszúságúra nyújtjuk, mint amekkora a tepsink. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk kevés liszttel.
6. A bagett tetejét éles késsel 10 centinként ferdén bevágjuk. 30 percre félrerakjuk, amíg a tészta a kétszeresére nem dagad.
7. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a kenyeret.