KARAMELL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fakanál, konyhai mérleg, lábas, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hűtés, kikeverés

Adag: 35 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg kristálycukor
9 dkg sótlan vaj
2 és fél dl tejszín
1 és ¼ dl kukoricaszirup
másfél teáskanál vaníliakivonat
A tepsi kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 33×23 centiméteres tepsit.

2. A cukrot, a kukoricaszirupot és a tejszínt kevergetve főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. A tejszínes szirup arany színt kap. A puha, nyúlós keverékből egy kanálnyit jeges vízbe pottyantunk. Ha golyót formál a vízben, megfelelő a hőmérséklete.

3. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és a vaníliát. Addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. A masszát az előkészített tepsibe öntjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, legalább 1 órán át. Ezután kockákra vágjuk.