CSŐBEN SÜLT RÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: borsdaráló, habverő, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, sütőforma, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, rák előkészítése, rántás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).
2. Felolvasztjuk a vajat egy kis serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymát, a gombát, és sózzuk, borsozzuk. 5 perc alatt puhára pároljuk.
3. A konyakot és a rákhúst is belekeverjük, miközben félrehúzzuk a tűzről.
4. Felolvasztjuk a vajat a mártáshoz. Beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig kevergetjük.
5. A halalaplével óvatosan felöntjük, és folyamatosan kevergetve 5 perc alatt besűrítjük.
6. Hozzákeverjük a tejszínt és a mustárt, majd sóval és borssal ízesítjük. 2-3 percig főzzük.
7. A mártást a rákhúsos-gombás keverékbe vegyítjük.
8. A keveréket 4 darab sütőcsészébe kanalazzuk. A tetejükre kevés sajtot szórunk. 10 percig sütjük, amíg kissé bugyborékolni nem kezd a gratin. Forrón tálaljuk.
HALALAPLÉ
1. A halfejeket és a csontos keveréket 1 órán át áztatjuk hideg vízben. Ezen idő alatt kiázik belőle a vér.
2. Leszűrjük és a haldarabokat egy vízzel megtöltött nagy edényben felmelegítjük. Amikor felforrt, hozzáadjuk a többi hozzávalót. 1 ½ órát főzzük.
3. A levet felhasználás előtt finom fémszitán átszűrjük.