Orosz gyümölcsleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, habarás, hűtés, kikeverés, kimagozás, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Ráöntjük a meggyre a vizet úgy, hogy ellepje a gyümölcsöt. Ha szükséges, a megadott mennyiségen felül is önthetünk rá vizet. Felforraljuk, részben letakarjuk, és alacsony hőfokon 15-20 percig gyöngyözve főzzük, időnként megkeverjük, és ellenőrizzük, hogy a meggy megpuhult-e.
2. A puha meggyet a levével együtt turmixban pürésítjük. A későbbi felhasználásig félreteszünk 2 evőkanálnyi pürét, a többit visszaöntjük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a szűrt citromlevet és a barna cukrot. Óvatosan főzzük.
3. A lisztet és a tejföl felét simára keverjük egy tálkában. Belekeverünk 3 evőkanál meleg gyümölcspürét, és ezt a még gyöngyöző meggypüréhez keverjük. További 5-8 percig főzzük, időnként megkeverjük, hogy besűrűsödjön a gyümölcsleves.
4. Félrehúzzuk a tűzről, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
5. Levesestányérokba öntjük, a félretett gyümölcspürével, a maradék tejföllel díszítve, a tetejét kristálycukorral megszórva kínáljuk.